Priporočila

ROBERT LISAC – varnostnik, Mojster JUDA, MMA-ja in samoobrambe, umetnik

Ali se borilna veščina v kritičnih situacijah obnese ali ne, je odvisno v veliki meri od znanja in pristopa trenerja, ki človeka na takšne situacije postopno in sistematično pripravi. Aljoša Gorup je trener borilnih veščin, ki se nenehno izobražuje, ves čas trenira, ker ve, da je trenersko delo na tem področju odgovorno delo.

Svojim varovancem posreduje na ta način vedno najbolj aktualne tehnike, koncepte in metode, ki v praksi, torej na ulici delujejo.

Če se hočete naučiti borilnih veščin, greste na trening k Aljoši, če se pa hočete samo “razmigati”, pa pojdite raje drugam.

ROBERT SIMONIČ – vojaški policist, mojster ZAŠČITE in KARATEJA, trener FUNKCIONALNE VADBE

Trening v DNOBM? Zato ker trenirati drugje je nesmisel! Dobra družba, dobro vzdušje, pomoč vseh vpletenih v pridobivanje novih znanj. Brez egocentričnih prepotentnih ničpridipravov, ki te samo odvrnejo od naslednjega treninga. Takoj uporabna znanja in veščine tako v smislu zaščite zdravja kot varnosti! Kadar sem na obali,tudi sam treniram z njimi.

VLADO O. – Policist

DNOBM me je navdušil, ker je zelo uporabna in po mojem mnenju najboljša oblika samoobrambe. Treniram sem leta in leta kick-box, vendar pri tej obliki vadbe sem spoznal način, kateri te pripravlja na realne situacije boja na ulici. Vsi se zavedamo, da ulice dan danes niso več varne kot so bile in oblike boja (pretepov) so zelo umazane in življensko nevarne.
Zelo pomembno pri takih situacijah (pretepi ali napadi) je zbranost in obvladovanje stresa (straha), in to DNOBM ravno uči. Poleg tega še spoznavaš obrambo in napad z uporabo raznih orožij (bodala, palice,…). Okolje je zelo pozitivno, brez borb EGA, inštruktorji se zelo zavzamejo prav za vsakega.

ANDREJ PAVLIJA – varnostnik, K1 – MMA borec

K Aljoši, v DNOBM, sem se priključil pred približno dvanajstimi leti. Od vedno sem bil navdušen nad borilnimi veščinam, a nikjer ni bilo kluba, ki bi zajel bistva samih borilnih veščin, in ki bi bil odprt do povezovanja drugih mnenj oz. drugih veščin ter omogočal vključevanje njihovih principov, udarcev, filozofije in tradicije.

Odkar treniram v tem društvu sem pridobil na psihofizični moči ter vzdrzlivosti, razvil sem koordinacijo ter boljši občutek gibanja v prostoru, samokontrolo in samozavest, pri tem pa sem tudi sam žačel sprejemati druga mnenja ter prepričanja.

Glede na to, da sem sam zaposlen kot varnostnik mi samoobramba ter znanje borilnih veščin pride zelo prav. Prav zaradi prakticiranja le-teh vem ustrezno, pravočasno odreagirati v različnih realnih situacijah.

Všeč mi je tudi, da se Društvo udeležuje različnih seminarjev v Sloveniji in tujini ter tako omogoči posamezniku, da pridobiva vedno nova znanja in širi svoja obzorja. V DNOBM tudi sami organizirajo seminarje s priznanimi mojstri in instruktorji, ki prihajajo iz različnih držav.

Na samih treningih mi ni nikoli dolgčas, učimo se vedno nekaj novega – če ti je na novo osvojena tehnika všeč in se ti zdi uporabna, jo integriraš v svoj način samoobrambe.

BLAŽ PIRNAT, Mojster JUDA

Treniranje pri DNOBM je precej spremenilo moj pogled na samoobrambo. Tehnike so uporabne, efektivne in preizkušene. Zaradi psihološke priprave na realne situacije se mi je izboljšalo zavedanje okolice in lastnih zmožnosti.

Treningi so dinamični, primerni tako za začetnike kot za tiste, ki so se že prej ukvarjali s športom. Uporabno znanje samoobrambe oz. filipinskih borilnih veščin pa lahko koristi tako izkušenim borcem kot tistim, ki se s svetom borilnih športov in veščin srečujete prvič.

MARIJA

Vstopila sem v prostor, Aljoša in Blaž (inštruktorja) sta se pripravljala na trening. Rekla sem: »Evo me, sem kar prišla, čeprav mi niste odgovorili na mail«. Aljoša je bil malce presenečen o čem govorim, saj odgovori na vsak mail. Po kratkem pogovoru smo ugotovili, da sem prišla drugam, kot pa sem sprva iskala. Mislim, da je bila to najboljša napaka v mojem življenju.

Poskusila sem s treningom in odločila ostati. Navdušuje me, da se na treningih spoznavamo z večimi prvinami borilnih veščin, kot so mehanika, živost, refleksi, fluidnost in ne zgolj samo s suho tehniko. Na enem treningu lahko doživiš več variant obrambe/napada, od noža, davljenja, palic, goloroke borbe, obrambe pred več nasprotniki, itd. Poleg že omenjenega telesnega urjenja na borbo, se skozi trening učimo tudi kako se psihično pripraviti na realno stresno situacijo.

V društvu smo vsi prijatelji, na treningu in po njem. Ni strogega ločevanja učitelj-učenec, višji-nižji rang, boljši-slabši, kot je to v navadi pri tradicionalnih borilnih veščinah. Poleg tega, se lahko prilagodiš treningu glede na svoje zmožnosti. Vsi smo tam, da se naučimo najbolje. Koliko bo kdo za to delal, je pa na njemu samem. Inštruktorji so vrhunski. Svoje znanje in izkušnje nesebično prenašajo naprej in so vedno pripravljeni pomagati. Še vedno pa me fascinirajo hitrost in refleksi mojstra Aljoše. 

KATJA K.

Že od nekdaj sem si želela trenirati borilne veščine a nisem vedela v katero smer bi se obrnila. Ko sem našla ta klub sem se že na prvem treningu zaljubila v to veščino. Za ulico in realno življenje je zdaleč najbolj uporabna saj jo lahko trenira vsak. Treningi potekajo z uporabo noža in palic, ki so meni najljubše. Trenira se pa tudi z golimi rokami kar je zelo pomembno za konflikte v realnem življenju. Tako glavni inštruktor Aljoša Gorup kot ostali inštruktorji so zelo korektni in profesionalni pri svojem delu, saj se vsakemu posvetijo in mu pomagajo po svojih najboljših močeh.

Se pravi, super treningi, super ljudje in super vzdušje… boljšega mesta za trening borilnih veščin ni!

DEHAR D.

Vse se je začelo leta 2014, ko sem brskal po spletu in iskal klub, kjer bi lahko treniral kakšno borilno veščino. Video posnetki na spletni strani, ki prikazujejo treninge, so se mi zdeli malo pretirani in zaigrani vse dokler nisem vstopil v klub in poskusil. Dejansko sem se začel zavedati, da so to situacije s katerimi se lahko soočamo vsakodnevno od napadov z nožem ali ostrimi predmeti (steklenica, kozarec..), palicami pa vse do napadov iz strani več napadalcev! Vsak trening, vsaka minuta v DNOBM je resnično dragocena, saj znanje, zavest in veščine, ki jih pridobiš ti lahko rešijo življenje. Inštruktorji so vedno nasmejani, pozitivni, polni energije in vedno pripravljeni pomagati, ravno takrat, ko potrebuješ njihovo pomoč.

In še za konec; žrtev nasilja je lahko vsak neglede na spol in starost, zato vsakemu priporočam ravno ta klub!

BLAŽ S.

V preteklih letih sem preizkušal različne klube borilnih veščin. DNOBM se razlikuje v enem pristopu, meni ključnega pomena. Dovoljuje ti, da si to kar si. Kljub raznolikim treningom in učenju različnih tehnik, tako samoobrambe kot tudi zakompliciranih progresivnih drilov, vedno pušča prostor lastnemu izražanju.

Sami treningi so sestavljeni zelo raznoliko. Načeloma so vedno prisotne osnove, nato goloroka borba in pa bojevanje z orožjem. Taka raznolikost te pripravi do tega, da poleg spontanosti, uporabljaš možgane pri gibanju, saj v nasprotnem primeru boli 🙂

Kot ljubitelj borilnih veščin, vidim DNOBM kot celoto. Poudarek je na fizični pripravljenosti, tako kot psihični. Izkušeni trenerji te spoznajo z raznimi situacijami, ki te lahko pričakajo na cesti in te na njih pripravijo.

Spoštovanja vreden klub, brez egotripov in z zelo prizemljenimi načeli. Toplo priporočam.

NASTASJA M., študentka

Ko sem začela obiskovat drugi letnik fakultete, sva se s prijateljico odločili, da bi se preizkusili v borilnih veščinah.

Sprva sva imeli v mislih zgolj žensko samoobrambo, vendar nama je že po prvem dnevu, ko sva stopili v telovadnico med člane DNOBM, bilo jasno, da se nama obeta nekaj več kot tečaj osnovnih obrambnih »trikov«. Prva stvar, ki mi jo je povedal trener našega kluba, je bila, da nekaj ur spoznavanja samoobrambe ne bo dovolj za učinkovito zaščito v primeru nasilja. Potrebno je redno urjenje refleksov, udarcev, brc, vlaganje truda in časa za to da postaneš kompetenten v borbi in zaščiti sebe in svojih bližnjih.

Ni minilo dolgo časa, da sem dojela pravi pomen tega, kar mi je rekel. Po dveh letih raznolikih, intenzivnih, pa tudi zabavnih treningov hodim v večernih urah brez strahu po samotnih uličicah, se počutim varno pri vzpostavljanju odnosov z nepoznanimi ljudmi in se ne obremenjujem s potencialnimi izpadi opitih moških na zabavah in koncertih, ki se jih pogosto udeležujem. Poleg tega sem ogromno pridobila na samozavesti in dobrem počutju, nahajam se v dobri formi in sem pri DNOBM poleg vsega naštetega pridobila novo družino. To je svet, ki ga priporočam vsakemu, čigar se želja po osebni rasti prepleta z zanimanjem za borilne veščine.

TINKARA P., študentka

Pri samoobrambi v DNOBM mi je všeč to, da osvajamo različne obrambne in borilne tehnike, ki zajemajo gole roke, palice in nože, in je v vseh primerih mogoče pridobljene izkušnje uporabiti v praksi. Treningi mi ne omogočajo samo učenja borilnih veščin, ampak pripomorejo tudi k boljši telesni pripravljenosti, hitrejšim odzivnim reakcijam in lažjemu obvladovanju stresnih situacij. V skupini, ki jo sestavljamo člani z različnimi pričakovanji, predznanjem in telesnimi sposobnostmi, se med seboj dobro razumemo in drug drugega spodbujamo.

JELENA R., študentka

Poznavanje filipinskih in indonezijskih borilnih in obrambnih metod, predvsem s stališča uporabnosti v neugodnih situacijah, predstavlja veliko prednost za vse, a še posebej za dekleta. In prav ta znanja poučujejo v DNOBM. Omenjene borilne in obrambne tehnike poleg uporabnosti ponujajo tudi izjemno hiter napredek, ki predstavlja še dodatno motivacijo pri treningih. Slednji so zanimivi in izredno dinamični, z velikim poudarkom na simulaciji konfliktov v realnih razmerah.
V klubu poleg odličnega prenosa znanja prevladuje tudi izredno pozitivno vzdušje, kar se kaže pred, med in po treningih ter tudi v času, ki ga občasno preživimo skupaj izven telovadnice.

DOMEN

Vsi, ki bi se zeleli naučiti naprednih tehnik samoobrambe (mešanico filipinsko-indonezijskih borilnih veščin), ki dejansko delujejo tudi v realnem okolju, vabljeni k vpisu kadar koli, saj treningi potekajo skoraj čez vse mesece v letu.

DNOBM in glavnega inštruktorja Aljošo sem poznal že pred leti, zato odločitev za moj pristop ni bila težka. Že po prvem poskusnem treningu me je totalno prevzelo, takoj sem začutil, da je to tisto, kar sem iskal. Sam način učenja in podajanja snovi s strani trenerjev je lahko razumljiv in primeren za vsakogar, ki si želi dobiti tisto nekaj vec, brez odvečnega balasta. S tem je tudi napredovanje ter osvajanje znanja mnogo hitrejše. Sam sem na področju borilnih vesčin in samoobrambe popoln začetnik, brez predznanja in lahko rečem, da sem se že v pol leta kar treniram že precej naučil. Vsi izmed trenerjev so takoj pripravljeni priskociti na pomoč, ko česa ne razumeš, prav tako tudi ostali člani, ki imajo že več izkušenj. To ni samo trening, pridobis na samodisciplini, samozavesti, spoštovanju sebe in drugih, skratka postajaš boljši človek saj je sprememba celostna.

V Društvu vlada ekipni duh, vsak izmed nas posameznikov tvori celoto, vsi težimo k cilju za skupno dobro, vsi za enega, eden za vse!

GREGOR Š.

Dvokratni trening na teden mi zagotavlja, da se v telovadnici lahko ”prepiham” in sprostim. Viden napredek je zagotovljen za vse, saj treniraš z začetniki in profesionalci.

TOMI B.

Pri Društvu naprednih obrambno – borilnih metod treniram dobri 2 leti in pol.

Strokovnost inštruktorjev,  sproščeno vzdušje ter raznoliki in zanimivi treningi ( gole roke, borbe z noži, borbe s palicami,… ) so le eni izmed razlogov, zaradi katerih toplo priporočam vsem ljubiteljem borilnih veščin, tako filipinskih kot tudi ostalih, naj poskusijo z vadbami pri Društvu. Prepričan sem, da ne boste razočarani.

VALENTINA K., študentka

V DNOBM sem začela trenirati iz radovednosti in želje po znanju napredne samoobrambe. Treningi so zelo raznoliki in primerni tako za popolne začetnike, ki se z borilnimi veščinami srečujejo prvič, kot tudi posameznike, ki imajo že nekaj izkušenj iz drugih borilnih športov. Vzdušje in ekipa so enkratni, nikoli nam ni dolgčas. V enem letu sem se naučila veliko, zato komaj čakam na začetek nove sezone jeseni.

ALEŠ K.

Za treninge eskrime sem se odločil, ker sem si želel poskusiti borilno veščino, ki je uporabna tudi v praksi. Treningi so sestavljeni iz borb z golimi rokami, s palicami in tudi z noži. Vadba je primerna za vsakogar, ki bi se poleg rekreacije in druženj rad naučil še vseh lepot te filipinske borilne veščine.

MOJCA B.

Sprva sem prišla v DNOBM zaradi samoobrambe, da se naučim optimalneje odzivati z modrostjo telesa, upočasniti in povečati sproščenost. Potreba po občutku varnosti, veselje do razvijanja novih spretnosti in zaupanje v lastne zmožnosti pa me vodijo naprej trenirati borilne veščine, kjer krepim telo in duha, izboljšujem prožnost, tudi kondicijo in spomin. Hkrati želim navdihniti z zgledom, da telesna oviranost ni omejitev, ki je ne bi bilo moč preseči, da se učinkovito ubranim.

JAKOV M.B.

Priporočam treninge v DNOBM predvsem zaradi soočanja z realnostjo spopada z orožjem oz agresije na “ulici”! Inštruktorji so kul, ker se posvetijo vsakemu posebaj, kakršnokoli vprašanje imaš poskušajo odgovorit v še večjem obsegu kot je vprašanje.