Pentjak SILAT

SILAT je skupno ime za vse borilne veščine, katere izhajajo iz jugo-vzhodnega dela Azije (Indonezija, Malezija, Brunei, Vietnam, južni Filipini…), sestavlja ga več stilov, kateri se med sabo razlikujejo po načinu bojevanja, izvoru in načinu nastanka. Pentjak (stara izgovorjava) ali Pencak (moderna izgovorjava) je splošni indonezijski izraz, ki se nanaša na premike in izvajanje oblik (form – kat – jurusov), kjer je Silat izražanje teh premikov v borbi. Pukulan je izraz za udarjanje (pukul – udarec) in temelji na ročnih ter nožnih udarcih. Po mnenju mnogih borcev je eden najtežjih stilov indonezijskih borilnih veščin. Vključujejo ga v različne stile Silata, ravno zaradi svoje učinkovitosti na kratki razdalji oz. borbi prsa na prsa. Torej Pukulan Pentjak Silat bi v prevodu pomenilo; indonezijska borilna veščina, ki temelji na udarcih.

V našem Društvu preučujemo SILAT, kot veščino borbe za samoobrambo in ne kot šport ali kot artistično različico. Snov črpamo predvsem iz Pentjak Silat Bukti NegarePentjak Silat Serak in Pukulana, saj se elementi omenjenih stilov ujemajo z našimi načeli borbe.

SILAT izboljšuje in krepi samozavest, samodisciplino, integriteto, odgovornost, lojalnost in sodelovanje med praktikanti. Prav tako nam daje možnost, poleg fizičnega, tudi moralni in duhovni razvoj. Pri Silatu treniramo naravne gibe telesa in razvijamo ravnotežje ter kontrolo gibanja.

Pri nas preučujemo indonezijske borilne veščine že od samega nastanka Društva, leta 2004, in še veliko prej, saj je glavni inštruktor bil seznanjen s Silatom že leta 99′ v nekdanjem Društvu. Torej na podlagi tega lahko rečemo, da smo prvi v Sloveniji, ki preučujemo, poučujemo in integriramo v naše treninge indonezijske borilne veščine.

Več o Silatu: https://en.wikipedia.org/wiki/Silat