KALI – ARNIS – ESKRIMA

KALI, znan tudi kot ARNIS (de Mano) ali ESKRIMA, je avtohtona borilna veščina filipinskih otokov.  Dobro znana in spoštovana kot zelo praktičen sistem baziran na orožju, je KALI iskan tako za civilno kot tudi vojaško ter policijsko rabo po celem svetu, saj je v današnjem času še posebno zaživela.  Je dinamična in fleksibilna ter ima širok razpon metod treningov. Posebnost Kalija je ta, da se vadbeno orodje (ratanova palica in bodalo) uporablja že od samega začetka vadbe te borilne veščine, vzporedno s tehnikami golorokega bojevanja, kar pomeni, da boste enake naučene tehnike takoj prenašali na gole roke. Poučevanje veščine ne poteka s kopičenjem tehnik ampak prikazovanjem resničnih aplikacij v vsakdanjem življenju, zato je zelo izjemen sistem za samoobrambo oziroma zaščito. Pokazatelj njene uporabnosti  je ta, da jo lahko integriramo v katerokoli borilno veščino, saj so koncepti univerzalni.

Prav tako so metode vadbe posebno učinkovite pri razvoju koordinacije gibov in refleksov, motorike, gibčnosti, krepitvi mišic, hitrosti, tajmingu in seveda vzdržljivosti, kar nam tudi zagotavlja hitro razvijanje lastnosti za praktično samoobrambo. Istočasno pripomore k razvijanju samozavesti in samokontrole, sprošča napetost in stres ter vpliva k zavedanju telesa in na spomin.

KALI program, ki ga poučujemo v našem društvu, izhaja iz različnih stilov filipinskih borilnih veščin, katere treniramo in preučujemo že vrsto let. Primarna sistema sta WARRIORS ESKRIMA in SAYOC KALI, poleg omenjenih pa preučujemo še;

Inosanto/Lacoste Kali,

Modern Arnis,

Balintawak Arnis,

Arnis Koredas System

Več o zgodovini Eskrime : http://en.wikipedia.org/wiki/Eskrima