Jeet Kune Do

JKD je hibridna borilna veščina oz. borilna filozofija, ki jo je razvil, leta 1967, legendarni Bruce Lee. Izraz Jeet Kune Do pravzaprav pomeni ‘pot prestrezajoče pesti’.

Pred razvojem JKD-ja je Bruce Lee študiral različne stile borilnih veščin, kot so Wing Chun, zahodno sabljanje, Boks in Jujitsu. Naučene tehnike iz veščin katere je treniral je kombiniral in spreminjal, da je tako ustvaril sistem, za katerega je verjel, da je učinkovitejši od katerega koli posameznega sloga, ki ga je preučeval. Ta sistem je prost, brezoblični, brez kat ali form, brez omejitev, pravil, vzorcev in fiksnih tehnik.

Načela in koncepti JKD-ja temeljijo na filozofiji ‘using no way as way’ and ‘having no limitation as limitation.’ Ideja je uporabiti najučinkovitejše in najuporabnejše tehnike za vsako dano situacijo. To pomeni, da se vadeče spodbuja h kombiniranju tehnik iz različnih stilov in razvijanju lastnega osebnega stila borilnih veščin.

Osnovna načela JKD vključujejo preprostost, neposrednost, ekonomičnost gibanja in fluidnost. Ta načela se osredotočajo na uporabo najmanjše možne sile ob doseganju največjega učinka. Praktiki JKD-ja uporabljajo tehnike, ki so preproste, neposredne in učinkovite.

Po JKD-ju je Bruce Lee postal ena najbolj ikoničnih osebnosti borilnih veščin v moderni zgodovini. Bil je mojster v umetnosti JKD-ja, njegovi nauki pa so se razširili po vsem svetu. Ker je sistem priznan kot zelo učinkovit, ga danes trenirajo številni mojstri borilnih veščin in ga poučujejo po vsem svetu.

Več o JKD-ju: https://en.wikipedia.org/wiki/Jeet_Kune_Do