:::: MENU ::::

Street Grappling

lisac_mainKaj je STREET GRAPPLING (SG) ?

Je del borbenega sistema STREET SURVIVING SYSTEMS.
Od vseh ostalih borbenih sistemov se razlikuje po tem, da pripravi borce do tega, da NE kopirajo tehnik od svojih trenerjev in učiteljev, temveč, da pri izvajanju tehnik izhajajo popolnoma iz sebe in svoj slog grapplinga (slovensko: ruvanje) podredijo sebi, svojim zmožnostim in potrebam.

Osrednji problem mnogih borbenih sistemov je namreč ta, da si podredijo človeka in se posameznik mora prilagajati danemu sistemu, namesto da bi se borbeni sistem človeku, kar je absurd!

Vloga trenerja SG je ta, da borca nauči 10 borbenih načel, na katerih sloni celoten SG. Sem spadajo tudi vse “grapplerske” veščine kot so Brazilski Ju Jitsu, rokoborba, Judo, Sambo, Ju Jitsu. Kdor razume in obvlada 10 borbenih načel tudi v praksi, bo deležen naslednjih prednosti:

1. Zaradi globljega razumevanja tehnik bo hitreje napredoval, kot tisti, ki tehnike samo kopira in ne razume njihovega pomena, torej zakaj se izvajajo na določen način.

2. Borec, ki ponotranji 10 borbenih načel, bo svoje tehnike izvajal boljtekoče in bolj sproščeno, zaradi tega tudi bolj učinkovito.

3. Znanje o borbenih načelih predstavlja zalo širok temelj, na katerem lahko borec na osnovi tehnik, gradi stabilno piramido znanja o grapplingu zelo visoko. Borec, ki ne izhaja iz borbenih načel in se trudi rasti samo z »zbiranjem tehnik«, je kot nekdo, ki zlaga na stotine kock, eno na drugo. Do določene višine bo sicer uspel postaviti svoj stolp znanja, ker pa nima širokih temeljev, se bo njegov stolp začel prej ali slej majati. Gradnja – torej njegov razvoj, se zaradi slabih in neobstoječih temeljev zaustavi. Borec, ki razume in uporablja borbena načela pa lahko svoj temelj nenehno širi in lahko s tem gradi svojo piramido znanja neskončno visoko. Da je takšen način učenja bistveno bolj naraven, lažji in učinkovitejši, dokazujejo novejše znanstvene raziskave.

piramida

4. Zaradi globljega razumevanja se hitrost učenja in napredovanja zelo poveča. Naše mnenje je, da se lahko povprečen človek nauči v treh letih rednega ukvarjanja s SG toliko, kot drugod v 10 letih, kjer še vedno borce učijo izključno samo tehnike in ne borbena načela, iz katerih izhajajo VSE tehnike. To teorijo potrjujejo tudi praktični rezultati tistih, ki so izvajali treninge na oba načina.

5. SG je primeren za vse, ker v prvi vrsti razvija lastno razmišljanje, kreativnost in borbeno inteligenco.

SG je odprt in prilagodljiv borbeni sistem, ki je zasnovan za ulično samoobrambo in dá človeku tisto, kar potrebuje, ne glede na spol, starost, telesno zgradbo ali poklic. SG je zanimiva dimenzija borilnih veščin in vsak, ki bi se rad seznanil z vsemi ponujenimi dimenzijami, se bo z veseljem lotil tudi ostalih programov, ki jih ponuja Aljoša Gorup, ustanovitelj STREET SURVIVING SYSTEMS.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Za radovedneže: Vseh 10 borbenih načel je natančno in podrobno opisanih v elektronskih knjigah FREE FIGHT – ULTIMATIVNI BORILNI ŠPORT 1 in 2, ki si ju lahko brezplačno snamete na spletni strani www.robertlisac.com   Čaka vas veliko strani zanimivega branja!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

sanKako poteka učenje SG ?

Zelo pomembno je, da se vadeči že na začetku učijo brez strahu, v sproščenem vzdušju in dobri družbi. Šele ko borec napreduje, se dodajajo vaje, ki postopoma pripravijo posameznika na bolj stresne in kompleksne situacije.

Človeka obravnavamo celostno, zato izpopolnjevanje na področju STREET GRAPPLINGA posega tudi v druge sfere, kot so zdravje, medsebojni odnosi in samorazvoj, ki hkrati predstavljajo temelje STREET GRAPPLINGA.

Namen SG je ohranjanje zdravja in njegova izboljšava z ustrezno sistematično vadbo, ki ni nujno vezana samo na borilne športe in veščine. Fizični konflikti se pogosto pričnejo na verbalni ravni, zato je potrebno poleg pesti znati »sukati« tudi jezik tako, da konfliktno situacijo znamo umiriti ali preusmeriti v konstruktivno konfrontacijo. V našem društvu damo veliko na to, da ljudje ne postanejo le dobri borci, temveč da si v naši sredini tudi izoblikujejo osebnost in pridobijo pozitivno samopodobo in samozavest. Zato pripisujemo velik pomen tudi samorazvoju, ki vse našteto razvija.

Temelji SG:

ciklus

Zgodovina SG:

lisac

SG je razvil Robert Lisac. Začetki SG sežejo v čase, ko je še aktivno poučeval Wing Chun (1995-2000). Ker Wing Chun ne premore borbe na tleh in ker je Robert treniral pred tem že Judo, je uspešno vpletal grappling na »ulični način« v treninge Wing Chuna. Ko je iz Wing Chuna »preklopil« na Free Fight, je to še samo pozitivno vplivalo na razvoj SG, saj iz tega časa izvirajo razni inovativni pristopi k treningu, ki so še danes del te veščine. Nadaljnji razvoj je SG doživel v sklopu Društva NOBM, ki je omogočalo, da se je z veščino seznanilo večje število ljudi in se priljubljenost te veščine počasi in vztrajno širi. Velike zasluge pri širjenju SG ima Aljoša Gorup. Aljoša je bil tudi glavni pobudnik za sodelovanje z Robertom in hkrati zelo sposoben organizator seminarjev. Sposobnost se kaže predvsem v tem, da lahko združi na enem seminarju pripadnike STREET SURVIVING SYSTEMS, judoiste, karateiste, aikidoiste, free fighterje, JKDjevce, Ryukyu kempoiste in STREET GRAPPLINGA. Kdor pozna slovensko sceno borilnih veščin in športov ve, da je to čudež!

 

Kje lahko trenirate SG ?

SG (ki se poučuje po zgoraj omenjenih konceptih) se trenutno lahko učite izključno v sklopu treningov Društva naprednih obrambno-borilnih metod in 2 krat letno na celodnevnem srečanju, ki ga organizira naše Društvo, izvaja pa se na Primorskem (v pomladi in jeseni). Gre za srečanja, ki se jih udeležujejo tudi mnogi »zunanji gosti«; od varnostnikov, policistov, vojakov, pa tja do študentov in atletov drugih borilnih veščin in športov.

skupnaSG

 

 

 

Vsem tečajem društva DNOBM je skupno to, da tečajniki in učitelji rastemo skupaj, se spoznavamo, izmenjujemo si ideje, koncepte, tehnike in pridobivamo nova prijateljstva, saj smatramo, da smo vsi del ene same družine, ne glede na usmerjenost posameznika v borilnih veščinah.

DNOBM

VPIS 2017/2018! KONTAKTIRAJTE NAS!